miercuri, octombrie 08, 2008

Fusta in 6 clini, episodul I

Vorba reclamei... "ehei, croitoritul nu-i asa simplu cum crede lumea".
Dragele mele, va povesteam intr-o postare anterioara ca visez la o fusta in 6 clini. Probabil ca cel mai usor ar fi sa dau eu materialul proaspat achizitionat la o croitoreasa experimentata si sa stau frumusel in banca mea, limitandu-ma la sortulete si saculete deocamdata. Dar nu... intotdeauna mi-a placut "sa ma arunc", sa fac din prima "la maximum". Iata ca si acum m-am avantat in larg.
Am fost constiincioasa si mi-am achizitionat toate cele necesare, de la ata, fermoar si nasture, la materialul in carouri; am fost la librarie si am luat hartie pentru tipar, mi-am luat foarfece nou... de, tot ce-i trebuie unei croitorese amatoare ca mine.
***
Executarea tiparului e matematica. Geometrie elementara, mai exact. Si cum mie intotdeauna mi-a placut "sa ma joc", iata ca si tiparul acesta e tot un fel de joaca, atunci cand ai regulile bine stabilite. In cartea despre care povesteam aici autoarea povesteste cu exactitate pasii care trebuie urmati.

Ma bucuram eu ca deja ma voi apuca de cusut astazi, caci, urmand instructiunile, am reusit sa realizez clinul care arata cam asa:

Dar, ca sa fac lucrurile "ca la carte", am zis sa citesc si cum se aranjeaza clinul pe material. Cand... surpriza!
Am aflat ca nu sunt gata de decupat materialul caci nu e... "decatat".
Asa scrie in carte: inainte de a croi, orice material din care se confectioneaza un obiect de imbracaminte de decateaza, adica se umezeste si se usuca cu fierul de calcat. Acest lucru se face atat pentru a nu intra materialul la apa, cat si pentru a nu exista diferente de culoare in urma calcarii diferitelor parti ale obiectului prin carpa uda.
Daca tesaturile de bumbac se decateaza prin inmuiere in apa calduta, tesaturile din lana sau matase se decateaza prin infasurare intr-un cearsaf ud, iar apoi se pune sub presa pentru cateva ore. Pentru ca nici nu stiu ce e aceea presa, am pus si eu stofa pregatita astfel intinsa pe masa, iar deasupra am pus o scandura peste care am asezat o greutate. Trebuie lasat asa vreo cateva ore, dupa care va trebui sa calc materialul pe spate, prin panza. Dupa care iar va trebui sa las materialul la odihnit vreo 6-12 ore (ce interval ciudat).
Deci iata cum mi s-a amanat bucuria de a forfeca in seara asta materialul...
Lasam pe episodul urmator.
Posted by Picasa

3 comentarii:

@irina_sweet_home spunea...

presa e un aparat special de calcat, avea si mama una, calca cearceafuri cu ea

vreau si eu sa-mi fac o fusta de toamna, dar ceva mai simplu, in doi clini, nu in 6

abia astept continuarea

Anonim spunea...

Presa este o chestie elecrica cu doua parti intre care se pune materialul si care emana aburi precum fierul, presand in acelasi timp materialul la cald asa cum este asezat. Orice atelier de croitorie are o presa si chiar se gaseste de cumparat la unele supermarketuri. Este ideala pentru suprafete mari sau pentru pantaloni "la dunga".
Vreau sa fac si eu fusta, am mai facut cateva pe vremuri cu 2 si 4 clini dar cusute ca vai de mama lor cu manuta. Acum ma gandeam la una cu 2 clini, din stofa mai groasa si mai bine realizata, cu dos, etc. Si azi m-am uitat prin magazine dar nu mi-a venit nici o idee cap-coada...Succes Cristina la croitorit si sunt pe-aproape ca sa invat de la tine!

Bebeluska spunea...

Buna, as vrea sa fac o fusta clos, poti sa=mi dai mai multe detalii, te rog? mai exact cu gaura de la talie am probleme...